Arch-Linux.pl

Forum uĹźytkownikĂłw Arch Linux

Nie jeste¶ zalogowany.

#1 2008-11-02 13:04:02

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Sk±d: Warszawa
Serwis

Nowy portal.

Jak wiadomo, od pewnego czasu, nie ma ¿adnego kontaktu z naszym administratorem - bartekplus. To on dba³ do tej pory o szeroko pojêt± techniczn± stronê dzia³alno¶ci polskiej spo³eczno¶ci Archa. W testach by³o nawet forum napisane w Django, niestety nagle kontakt siê urwa³. Bartekplus od dawna nie odpowiada na maile i nikt nie wie co siê z nim dzieje.

Ca³y portal wymaga szeregu poprawek i usprawnieñ. Poprawa pisania wiadomo¶ci na stronie g³ównej, zmiana szaty graficznej forum, planeta która wo³a o pomstê do nieba.. a przyda³oby siê te¿ dodaæ parê ficzerów do forum.. Niestety nic nie mo¿na zrobiæ, bo nikt nie ma takich uprawnieñ. Osobi¶cie jestem bardzo wdziêczy barteplusowi, ¿e przez tyle lat po¶wiêca³ spo³eczno¶ci swój czas i zajmowa³ siê wszystkimi problemami, ale najwyra¼niej nie mo¿e dalej tego robiæ. Tak wiêc przyda³oby siê, ¿eby kto¶ inny przej±³ t± odpowiedzialno¶æ.

Jak na razie najwiêkszym problemem jest hosting - trzeba znale¼æ serwer na którym siê zainstalujemy. Najlepiej komercyjny, ¿eby nie by³o problemów, gdy kto¶ nie bêdzie chcia³ dalej udostêpniaæ swoich zasobów. Do dyskusji pozostaje to, czego na nim oczekujemy. Poniewa¿ forum php<cokolwiek> które do tej pory widzia³em to trochê za ma³o, deklarujê siê, ¿e jestem w stanie napisaæ ca³o¶æ w Django. Strona g³ówna + forum. Do tego dojdzie gotowa planeta w Pythonie i jakie¶ wiki.
Dlaczego Django? Je¶li kto¶ siê zg³osi i powie, ¿e jest w stanie napisaæ to samo w X, potem dodatkowo o to dbaæ, wprowadzaæ poprawki, drobne zmiany to w porz±dku. Tak na prawdê chodzi o to, ¿eby to po prostu dzia³a³o, a jak oka¿e siê ¿e chcemy mieæ funkcjonalno¶æ Y, to osoba która o to dba, powinna w miarê mo¿liwo¶ci funkcjonalno¶æ Y zaimplementowaæ. Jak na razie jestem jedyn± osob± (bo to pierwszy post wink ) która siê zg³osi³a, jednak mam nadzieje ¿e ka¿dy napisze co o tym uwa¿a i wybierzemy najlepsze rozwi±zanie.

Czekam na opinie i pomys³y.

FAQ: http://github.com/husio/arch-pl/tree/master

#2 2008-11-02 13:42:00

Lashlo
U¿ytkownik
Sk±d: Gorzkowice
Serwis

Re: Nowy portal.

To w takim razie archlinux.pl rozdwoi siê ?

#3 2008-11-02 14:05:03

avalan
U¿ytkownik
Sk±d: Pas³êk
Serwis

Yup, niew±tpliwie trzeba co¶ zrobiæ, bo nam serwis podupada z deka :<

Dodawaj [SOLVED] po rozwi±zaniu problemu

#4 2008-11-02 14:30:39

que_pasa
U¿ytkownik

Husio napisa³:

Jak na razie najwiêkszym problemem jest hosting - trzeba znale¼æ serwer na którym siê zainstalujemy. Najlepiej komercyjny, ¿eby nie by³o problemów, gdy kto¶ nie bêdzie chcia³ dalej udostêpniaæ swoich zasobów.

W razie k³opotów to mogê ko³o polskiego repo potrzymaæ forum.

#5 2008-11-02 14:47:49

sobi
U¿ytkownik
Sk±d: Gliwice

Propozycja: serwer dedykowany, na który mo¿na przenie¶æ stronê/wiki/forum (mo¿e i repozytorium, w trakcie ustalania) za 41z³ +VAT miesiêcznie (50.02 z³ brutto), p³atne rocznie (600.24 z³) z rachunkiem/faktur±. Jestem administratorem tego serwera. Nie ma quoty, na dniach biorê serwer do siebie w celu przejrzenia i postawienia ca³ego softu od nowa (zapuszczone gentoo na profilu 2006.1), wiêc jest mo¿liwo¶æ zainstalowania konkretnych aplikacji/bibliotek. Na serwerze stanie najprawdopodobniej gentoo-hardened na ¿yczenie w³a¶ciciela serwera. Dostêp po ssh gwarantowany w obrêbie katalogu domowego bez mo¿liwo¶ci ssh-owania siê gdziekolwiek z serwera. Soft do uzgodnienia.

UWAGA: Wpiêcie w g³ównym wê¼le ¶wiat³owodowym w Katowicach, test prêdko¶ci tutaj

Ostatnio edytowany przez sobi (2008-11-02 14:55:05)

#6 2008-11-02 14:49:59

virhilo
Admin Repo
Sk±d: Choszczno/Poznan
Serwis

to moze zrobmy odzielny topic gdzie beda deklarowaly sie osoby gotowe sie przylaczyc do zzuty-moze na poczatek znajdzmy 100 osob gotowych zaplacic 6zl;]

404 - Signature Not Found

#7 2008-11-02 15:40:31

que_pasa
U¿ytkownik

sobi napisa³:

Propozycja: serwer dedykowany, na który mo¿na przenie¶æ stronê/wiki/forum (mo¿e i repozytorium, w trakcie ustalania) za 41z³ +VAT miesiêcznie (50.02 z³ brutto), p³atne rocznie (600.24 z³) z rachunkiem/faktur±.

Od ##uja i ciut ciut. Dlaczego repozytorium tylko "mo¿e"?

sobi napisa³:

Nie ma quoty,

A co z innymi limitami (transfer etc)?

sobi napisa³:

Dostêp po ssh gwarantowany w obrêbie katalogu domowego bez mo¿liwo¶ci ssh-owania siê gdziekolwiek z serwera.

Bo...? Sk±d to ograniczenie?

sobi napisa³:

test prêdko¶ci tutaj

Ca³kiem nie¼le, oko³o 90 kB/sek. ode mnie tongue Na forum/wiki/itd w zupe³no¶ci wystarczy.

Ostatnio edytowany przez que_pasa (2008-11-02 15:42:54)

#8 2008-11-02 15:53:56

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

Lashlo napisa³:

To w takim razie archlinux.pl rozdwoi siê ?

Tak. Ja jestem ju¿ zdecydowany ¿eby to zrobiæ. To nie jest kwestia tego ¿e chcê zrobiæ co¶ inaczej. To co mieli¶my by³o w mojej ocenie naprawdê dobre, bo bez ¿adnych zmartwieñ mieli¶my to czego potrzebowali¶my. Jednak czasy mlekiem i miodem p³yn±ce siê skoñczy³y. Podejrzewam ¿e po przeniesieniu to wszystko upadnie, bo po prostu nikt nie bêdzie siê tym zajmowa³. Ju¿ teraz nie dzia³a poprawnie np schemat forum i nic nie da siê z tym zrobiæ.

sobi napisa³:

Propozycja: serwer dedykowany, na który mo¿na przenie¶æ stronê/wiki/forum  [...]

To jest jaki¶ pomys³, ale w±tpiê ¿eby¶my byli w stanie uzbieraæ takie fundusze. To wszystko trzeba na spokojnie przedyskutowaæ. Niech ka¿dy siê zastanowi, co o tym wszystkim s±dzi, jak jego zdaniem zmieniæ t± nieciekaw± sytuacjê i co dalej. Nie jeste¶my ani du¿± ani bogat± spo³eczno¶ci±, a sponsora nawet nie ma co szukaæ.

#9 2008-11-02 16:03:08

sobi
U¿ytkownik
Sk±d: Gliwice

que_pasa napisa³:

Dlaczego repozytorium tylko "mo¿e"?

Bo na razie jest ju¿ hostowane, wszystko zale¿y od tego, czy spo³eczno¶æ zechce.

que_pasa napisa³:

Czego¶ takiego, jak limity, po prostu nie ma.

que_pasa napisa³:

sobi napisa³:

Dostêp po ssh gwarantowany w obrêbie katalogu domowego bez mo¿liwo¶ci ssh-owania siê gdziekolwiek z serwera.

Bo...? Sk±d to ograniczenie?

Takie jest ¿yczenie w³a¶ciciela serwera, ja jestem tylko administratorem. W³a¶ciciel ¿yczy sobie, aby z tej maszyny nie logowano siê gdzie indziej po ssh. Nota bene przy poprzedniej wersji serwera i kilku zaufanych osobach w roli roota z mo¿liwo¶ci± buszowania po ssh gdziekolwiek zrobi³ siê gigantyczny burdel, którego efektem bêdzie zabranie przeze mnie serwera i postawienie go od nowa, bo szkoda czasu na to, ¿eby tam sprz±taæ.

que_pasa napisa³:

sobi napisa³:

test prêdko¶ci tutaj

Ca³kiem nie¼le, oko³o 90 kB/sek. ode mnie tongue Na forum/wiki/itd w zupe³no¶ci wystarczy.

Niektórzy maj± po 1.5MB/s.

#10 2008-11-02 16:14:38

que_pasa
U¿ytkownik

sobi napisa³:

Bo na razie jest ju¿ hostowane, wszystko zale¿y od tego, czy spo³eczno¶æ zechce.

ja akurat wiem, ¿e jest hostowane tongue
oprócz tego na tym samym srwerze jest oficjalny mirror archlinux.org i kdemod

sobi napisa³:

que_pasa napisa³:

Czego¶ takiego, jak limity, po prostu nie ma.
.

to dobrze

sobi napisa³:

Takie jest ¿yczenie w³a¶ciciela serwera, ja jestem tylko administratorem. W³a¶ciciel ¿yczy sobie, aby z tej maszyny nie logowano siê gdzie indziej po ssh.

Bez sensu. 600 rocznie i jakies wymys³y. Ale to moja prywatna opinia.

sobi napisa³:

Niektórzy maj± po 1.5MB/s.

ja powa¿nie mówi³em, ¿e to ca³kiem nie¼le.

Ostatnio edytowany przez que_pasa (2008-11-02 16:19:54)

#11 2008-11-02 17:04:01

michalzxc
U¿ytkownik
Serwis

W przypadku zmiany silnika forum, by³bym wdziêczny gdyby pozosta³y kana³y RSS smile

"Nie  mo¿esz kontrolowaæ co siê dok³adnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarniêcia, ale intencje pomagaj± obraæ kierunek. Je¶li masz dobre intencje to masz wiêksze szanse ¿e wszystko skoñczy siê dobrze" Trance Gemini - Andromeda (scifi serial)|||
The Secret http://tiny.pl/frj9 <- Polecam

#12 2008-11-02 17:31:12

Riklaunim
Moderator
Serwis

Co do Django to mogê pomóc. W przypadku forum - to co jest u mnie na stronach (Diamanda) ma strukturê podobn± do punBB i obs³uguje import userów i danych z forum wink No i jest aktywnie rozwijane smile Mogê te¿ pomóc przy kodowaniu innych elementów...

Hosting:
1. Google App Engine ? free hosting, tyle ¿e trzeba byæ w dobrych stosunkach z Datastore ¿eby sobie nakodziæ sofcik smile
2. Albo webfaction, albo megiteam.pl. W przypadku megiteam mo¿e zainteresowani byliby hostingiem na jaki¶ l¿ejszych warunkach w zamian za reklamê wink

#13 2008-11-02 17:48:32

jerryS
U¿ytkownik
Sk±d: Bydgoszcz

Ja tam na zrzutki siê piszê. Na hostingu, django i innych duperelach siê nie znam smile  (jestem tylko zwyk³ym u¿ytkownikiem), ale mo¿e podam przyk³ad forum fluxboksa. Cytat:

Kod:

W zwi±zku z tym chyba siê zdecydujemy na rootnode. Daj± co potrzebujemy i przynajmniej sprawiaj± wra¿enie ludzi, z którymi da siê dogadaæ.

Je¿eli chodzi o op³atê to sprawa wygl±da nastêpujaco:
Rootnode wykorzystuje pewien kruczek prawny, mianowicie nie dzia³a jako firma a stowarzyszenie zwyk³e, za¶ op³ata za konto formalnie jest op³at± cz³onkowsk± w tym¿e. 
Najwa¿niejsze skutki to:
- nie doliczamy vatu smile
- okres wa¿no¶ci nie trwa "rok od uiszczenia op³aty", a "okres rozliczeniowy" (który trwa od 20 marca jednego roku do 20 marca kolejnego roku)
Obecnie (konkretnie od 1 20 wrze¶nia) trwa "promocja" — koszt konta wynosi 72 PLN do 20 marca, kiedy to bêdzie trzeba op³aciæ kolejny "okres rozliczeniowy" ju¿ pe³ne 144 PLN.

Je¶li wiêc siê na to decydujemy to ogólne koszty (serwer+domena) wynosi:
72+50*1,22=133
podzieliæ na 11 osób wychodzi dok³adnie 12,09 PLN na g³owê.

Cena mimo wszystko trochê ni¿sza, chocia¿ my¶lê, ¿e jest nas trochê wiêcej ni¿ na tamtym forum i z zebraniem funduszy nie bêdzie k³opotów.

PS Nie chodzi mi o ten serwer, tylko o cenê. By³y brane pod uwagê serwery z cen± 150-300 z³.

#14 2008-11-02 18:22:47

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

Rootnode wygl±da bardzo interesuj±co. 74zl do marca, potem 144 rocznie. Nasz portal nie ma du¿ego ruchu wiêc nie powinni mieæ z nami problemów. Do tego Python (ze wszystkim co potrzeba) i ludzie którzy maj± pozytywny stosunek do projektów OS http://rootnode.net/pl/Przewodnik:FAQ  Jak na razie, rootnode wydaje siê byæ najlepszym rozwi±zaniem.

#15 2008-11-02 18:34:56

trójk±t
U¿ytkownik
Sk±d: Opole
Serwis

1. Jestem definitywnym wyja¶nieniem sprawy Bartosza. Trzeba siê z nim skontaktowaæ lub z jego znajomymi i spytaæ gdzie jest i co robi. Mo¿e akurat jest teraz w jakie¶ trudnej sytuacji i chocia¿ sam nam nie pomo¿e to np. przeka¿e komu¶ has³a do obecnego serwera. Jako, ¿e tyle czasu tutaj administrowa³ my¶lê, ¿e przynajmniej tyle (przez grzeczno¶æ) mo¿emy dla niego zrobiæ.

2. Je¿eli trzeba bêdzie poszukaæ serwera to my¶lê, ¿e ¶ciepa wypali, ale tylko na krótki czas. To samo by³o na joggerze, w koñcu Sparrow zdecydowa³ siê wprowadziæ niewielkie op³aty SMS od ka¿dego nowo zak³adanego joggera. Wiêc jak ju¿ to bardziej sk³ania³ bym siê ku rozwi±zaniom typu Google App Engine, o ile pasuje Wam babranie siê w ichnim SQL-u.

3. Je¿eli chodzi o Django/HTML/CSS to na tyle ile potrafiê mogê pomóc. Najlepiej jak by kod strony by³ otwarty (byle nic rozproszonego ;-).

#16 2008-11-02 18:41:01

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

trójk±t napisa³:

1. Jestem definitywnym wyja¶nieniem sprawy Bartosza. Trzeba siê z nim skontaktowaæ lub z jego znajomymi i spytaæ gdzie jest i co robi. Mo¿e akurat jest teraz w jakie¶ trudnej sytuacji i chocia¿ sam nam nie pomo¿e to np. przeka¿e komu¶ has³a do obecnego serwera. Jako, ¿e tyle czasu tutaj administrowa³ my¶lê, ¿e przynajmniej tyle (przez grzeczno¶æ) mo¿emy dla niego zrobiæ.

Daj znaæ jak Ci siê uda. Ja po paru miesi±cach straci³em nadzieje.

trójk±t napisa³:

2. Je¿eli trzeba bêdzie poszukaæ serwera to my¶lê, ¿e ¶ciepa wypali, ale tylko na krótki czas. To samo by³o na joggerze, w koñcu Sparrow zdecydowa³ siê wprowadziæ niewielkie op³aty SMS od ka¿dego nowo zak³adanego joggera. Wiêc jak ju¿ to bardziej sk³ania³ bym siê ku rozwi±zaniom typu Google App Engine, o ile pasuje Wam babranie siê w ichnim SQL-u.

To nie wchodzi w grê, bo nie wiemy czym bêdzie Google App Engine jutro. W³a¶nie piszê maila do administratorów rootnode, czy nie bêdzie problemów z hostingiem naszych danych. Je¶li wszystko wypali, to jestem w stanie nawet sam za wszystko p³aciæ, bo ceny s± niskie.

trójk±t napisa³:

3. Je¿eli chodzi o Django/HTML/CSS to na tyle ile potrafiê mogê pomóc. Najlepiej jak by kod strony by³ otwarty (byle nic rozproszonego ;-).

Kwestia otwarto¶ci kodu jest oczywista. Je¶li w najbli¿szych dniach nikt nie zg³osi siê do opiekowania siê forum, zaczynam pisaæ je w Django. Oczywi¶cie wszelka pomoc bêdzie nieoceniona bo nie jestem w tych kwestiach or³em.

#17 2008-11-02 19:05:50

que_pasa
U¿ytkownik

Kwestia hostingu to akurat najmniejszy problem.
@Husio je¶li potrzebujesz miejsca gdzie móg³by¶ sobie co¶ poæwiczyæ to wal na priv.

Ostatnio edytowany przez que_pasa (2008-11-02 19:15:20)

#18 2008-11-02 20:30:27

Riklaunim
Moderator
Serwis

Husio napisa³:

Kwestia otwarto¶ci kodu jest oczywista. Je¶li w najbli¿szych dniach nikt nie zg³osi siê do opiekowania siê forum, zaczynam pisaæ je w Django. Oczywi¶cie wszelka pomoc bêdzie nieoceniona bo nie jestem w tych kwestiach or³em.

Mo¿na wykorzystaæ moj± aplikacjê smile

#19 2008-11-02 21:05:07

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

Sprawa hostingu chyba zosta³a rozwi±zana i wygl±da nastêpuj±co:
Napisa³em maila do administracji rootnode, ¿eby upewniæ siê czy nie bêdzie problemu z uruchomieniem portalu na ich serwerze. Swoim u¿ytkownikom oferuj± miêdzy innymi Pythona z wieloma bibliotekami. Do tego cena to 144z³ rocznie (sic!), przy czym 74z³ do marca, wiêc móg³bym nawet sam p³aciæ za hosting. W ka¿dym razie skoñczy³o siê na tym, ¿e nie ma ¿adnego problemu ¿eby uruchomiæ tam nasz jarmark.

Teraz kwestia druga, czyli jak to powinno wygl±daæ. Czekam jeszcze parê dni, mo¿e znajdzie siê kto¶ chêtny ¿eby to wszystko napisaæ. Je¶li nie, to wraz ze wszystkimi chêtnymi napiszê to w Django. A na razie, niech ka¿dy napisze jak chce ¿eby to wszystko dzia³a³o. Pomys³y proponujê podzieliæ na grupy, takie jak bêdzie podzielony portal, czyli: wiadomo¶ci, forum, planeta, wiki. Poniewa¿ repozytorium ma siê dobrze, my¶lê, ¿e nie ma siê co o nie na razie martwiæ.

Ca³o¶æ
+ poniewa¿ wszystko pisaæ bêdzie jedna osoba, w miarê mo¿liwo¶ci - pe³na integracja, czyli wszêdzie jedno konto i te same ustawienia
+ ³adny temat, moim zdaniem tylko kolorystycznie nawi±zuj±cy do archlinux.org

Wiadomo¶ci
+ mo¿liwo¶æ pisania propozycji wiadomo¶ci przez ka¿dego chêtnego, jednak ¿eby taka wiadomo¶æ by³a widoczna na stronie g³ównej, musi to potwierdziæ kto¶ z moderatorów
+ powiadamianie o nowej propozycji jabberem i\lub mailem
+ oprócz tradycyjnego rss, jabber?

Forum
+ forum super czyste - najpierw tre¶æ, pó¼niej ró¿ne mniej wa¿ne pierdo³y jak licznik postów, miejsce zamieszkania i inne nic nie znacz±ce informacje.
+ zawsze widoczna wyszukiwarka
+ link do oznaczania posta jako SOLVED
+ javascript. Da siê bez tego ¿yæ, ale o wiele ³atwiej bêdzie siê forum u¿ywaæ, jak bêdzie javascript. Przy czym nie ¿adne mod-by-mega-przemo tylko z rozs±dkiem pisane, przydatne skrypty.

Planeta
+ tu my¶lê nie ma co kombinowaæ i wystarczy uruchomiæ gotowy skrypt, czyli np  http://www.planetplanet.org

Wiki
+ tu siê nie wypowiadam, bo siê nie znam. Obecna wiki dzia³a chyba dobrze, ale najlepiej niech siê wypowie osoba która siê tym zajmuje.

#20 2008-11-02 22:05:43

scytale
U¿ytkownik

Nie jestem zbyt aktywnym cz³onkiem forum, wiêc nie wiem czy powinienem siê wym±drzaæ, ale

+ mo¿liwo¶æ pisania propozycji wiadomo¶ci przez ka¿dego chêtnego, jednak ¿eby taka wiadomo¶æ by³a widoczna na stronie g³ównej, musi to potwierdziæ kto¶ z moderatorów

Nie lepiej to rozwi±zaæ na zasadzie podobnej do Osnews.pl?

Husio, dlaczego na si³ê chcesz wszystko pisaæ od 0. Nie lepiej/szybciej/bezpieczniej(?) by³oby zainstalowaæ gotowe forum (niech bêdzie nawet w pythonie :>) i do tego dorobiæ tylko stronê g³ówn±?

#21 2008-11-02 22:13:55

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

scytale napisa³:

Nie lepiej to rozwi±zaæ na zasadzie podobnej do Osnews.pl?

Husio, dlaczego na si³ê chcesz wszystko pisaæ od 0. Nie lepiej/szybciej/bezpieczniej(?) by³oby zainstalowaæ gotowe forum (niech bêdzie nawet w pythonie :>) i do tego dorobiæ tylko stronê g³ówn±?

Je¶li jeste¶ w stanie zaimplementowaæ to co bêdzie potrzebne, to mi osobi¶cie wszystko jedno w czym i jak to bêdzie napisane, je¶li tylko zapewnisz dobry support dla swojego dzie³a. Ja mogê to zrobiæ w Django. Przy czym pisz±c Django, nie mam na my¶li pisania wszystkiego od zera. Parê postów wy¿ej riklaunim proponuje u¿ycie swojego cms i to jest jedna z wielu mo¿liwo¶ci. Wszystkie popularne fora s± wed³ug mnie po prostu kiepskie, a w±tpiê ¿eby komu¶ chcia³o siê je modernizowaæ.

#22 2008-11-02 23:31:59

amokkk
U¿ytkownik
Sk±d: krk.nh
Serwis

przy okazji mozna by pomyslec o naszym wlasnym dotfiles/pastebin, podpietym pod konta userow, z mozliwoscia przegladania kategorii i szukajka.

Through the darkness of future past / The magician longs to see / One chants out between two worlds / Fire walk with me.
Currently running Arch on:
pracu¶: Asus Pundit P2-M2A690G/Athlon x2 4850e/2x2GB Apogee/Samsung F2 EcoGreen HD502HI
bobik_the_traveller: Dell LS/p3 400/128/60/Sony Ericsson GC79,Philips SNN6500

#23 2008-11-02 23:42:49

lanrat
Moderator

Forum
Skoro ma byæ "solved" to mo¿e zamiast dzia³ów zrobiæ te¿ tagi? (w rozs±dnej ilo¶ci oczywi¶cie).

Zastanawiam siê ewentualnie nad jak±¶ opcj± podobn± do przyklejania w±tku ale nieco inaczej dzia³aj±c±. Czêsto siê zdarza (np. po jakim¶ mniej udanym upgrade), ¿e ludzie zak³adaj± wiele takich samych w±tków. Gdyby by³a mo¿liwo¶æ oznaczenia danego w±tku jako bardzo istotny (ew. dodatkowe wyró¿nienie kolorem) mo¿na by takie w±tki wy¶wietlaæ ju¿ na pierwszej stronie (mo¿e nawet do³±czyæ je automatycznie do wiadomo¶ci). Zawsze brakowa³o mi takiej opcji na wszystkich forach.

Ewentualnie kiedy¶ w przysz³o¶ci po³±czenie forum z maillist± w jaki¶ prosty sposób. Przyda³oby siê np. na urz±dzeniach mobilnych, które maj± s³abe przegl±darki www. Dodatkowo RSS dla forum te¿ by nie zaszkodzi³.

Wiadomo¶ci
Podzia³ podobny jak w osnews.pl na zatwierdzone i wiadomo¶ci w kolejce wydaje siê byæ najrozs±dnieszy.

Inne
Pastebin te¿ na pewno by siê przyda³. Mo¿e (chocia¿ nie wiem czy to ju¿ nie wykracza poza KISS) da³oby siê zrobiæ jak±¶ przechowalniê konfigów/galeriê w jednym? Chocia¿ pewnie i tak wszyscy bêd± ³adowaæ co siê da na forum :-) Z drugiej strony uniknêliby¶my znikania plików i zrzutów po jakim¶ czasie z zewnêtrznych serwerów. Ruch mamy niedu¿y (ledwie 10 stron screenshotów) wiêc nie powinny zajmowaæ wiele miejsca.

#24 2008-11-02 23:58:20

Husio
Z³y moderator z piek³a!
Serwis

lanrat napisa³:

Skoro ma byæ "solved" to mo¿e zamiast dzia³ów zrobiæ te¿ tagi? (w rozs±dnej ilo¶ci oczywi¶cie).

Tagi maj± jedn± wadê - nie mo¿na w prosty sposób okre¶liæ dla nich specyficznych dzia³añ. Np zamkniêcia topica który ma flagê 'closed', albo wy¶wietlania w pierwszej kolejno¶ci tych które maj± flagi 'przyklejone'. To i tak wymaga³oby specjalnego oprogramowania, a baza bêdzie wydajniej pracowaæ je¶li ka¿da flaga bêdzie oddzielnym polem.
Tagi zamiast dzia³ów maja jeszcze wiêksz± wadê - to jest relacja wiele do wielu i przy du¿ym obci±¿eniu mo¿e byæ wyj±tkowo w±skim gard³em lub wrêcz zabójcze dla bazy.

#25 2008-11-03 00:55:31

Riklaunim
Moderator
Serwis

Husio napisa³:

Tagi zamiast dzia³ów maja jeszcze wiêksz± wadê - to jest relacja wiele do wielu i przy du¿ym obci±¿eniu mo¿e byæ wyj±tkowo w±skim gard³em lub wrêcz zabójcze dla bazy.

Chyba ¿e zrobisz sobie stringa ze wszystkich tagów w tabeli tematów i wy¶wietlaæ siê bêdzie bez u¿ycia relacji (która przyda siê przy filtrowaniu po tagach) co¶ jak tutaj smile

Stopka forum